19 Eylül 2010 Pazar

albüm didiklemesi: Brasstronaut - Mt. Chimaera

brasstronaut, 2007'den beri aktif kanadalı bir grup. 2007 yılından beri beraber müzik yapıyor olmalarına rağmen, isimleri birkaç hafta önce kulağıma çalındı. yaptıkları müziğin türü, enstrümanların çeşitleri ve kullanılış biçimleri bakımından, isminden de anlaşılacağı üzere brass (yapılan müzikte nefesli çalgıların çoğunlukla kullanılması) ve yer yer caza kaysa da, bu tarz melodilerle birlikte duymaya alışık olmadığımız tarzda vokallerle süslendiğinden, indie olarak tanımlanması daha doğru oluyor.

grup, old world lies adlı ep'sinden sonra, bu yılın -tahminen, çünkü kesin bilgiye erişemedim.- mart ayında bir süredir bilinen kimi şarkıları ile birlikte, yeni parçalarıyla bir albüm yayınlamış: mt. chimaera. dinlenildiği anda sizi kendisine çeken, baştan sona sıkılmadan dinleyebileceğiniz, 8 parçalık küçücük bir fıçı aslında. incelendiği bazı sitelerde de 8.5/10, 4/5 gibi derecelendirmelere hak kazanmış. özellikle bir-iki parça önermek için kendimi zorluyorum: albümün açılış parçası slow knots, lo hi hopes, six toes ve same same diyebilirim şimdilik.

bu albüme benzer bir albüm söyle bana ey sinek diyenler için, uyandırdığı hissiyat bakımından efterklang'ın son albümü magic chairs diyebilirim, fakat bu tamamiyle kişisel bir bağdaştırma da olabilir, baştan uyarayım.

grubun bir adet myspace sayfası ve bir de blogu mevcut, blogu şöyle bir gözden geçirirken, karşılaştığım bir girdi, kendilerine olan saygılarımı ikiye katladı: kanada'nın copyright yasası'nda, ses, video ve diğer eserlerin illegal olarak çoğaltılması hakkında yapılan değişiklik, bunun sonucunda hak sahiplerinin eserleri hukuka aykırı biçimde çoğaltan (internet üzerinden yayan ve download eden) kişilerin adreslerini fransa'nın yeni yasasında (hadopi-2) olduğu gibi ISP'lerden alabilmeleri ve uygulanacak para cezaları hakkındaki bu yazıda, özetle illegal download'un taze grupların kendilerini tanıtması için iyi bir fırsat olduğunu ve hatta kimilerinin illegal download için "gelecekteki radyo" tabirini kullandıklarını, hepimizin bir şekilde içinde bulunduğu bireysel ihlallerle ancak hukuki temsile yetecek maddi gücü olan büyük şirketlerin uğraşacağını, fiziksel format zamanının çoktan geride kaldığını, ancak bahsedilen hak sahiplerinin umutsuzca halen eski güçlerini koruma çabalarının devam ettiğini anlatmış, türkiye sınırları içinde de uğraştığımız ve görünen o ki uğraşmaya devam edeceğimiz bu konuya değinip, çok da güzel yapmışlar. üşenenler için elimden geldiğince özetlemeye çalışsam da, yazının tamamını ve yazı içinde verilen linkleri de gözden geçirmenizi öneririm. (bu da alanım ilan ettiğim konuda gaza geldiğim an olsun.)

keşfettiğim için oldukça mutlu olduğum bir grup oldu brasstronaut, uzun ömürlü olmalarını temenni ediyorum, yolları açık olsun. -bir astronot- (bunu söylemesem içim rahat etmezdi.)

yeni başlayanlar için, old world lies:


Brasstronaut - Old World Lies from Salazar on Vimeo.


mt.chimaera'dan, slow knots:

 Brasstronaut - Slow Knots by ITCManchester

ve six toes:

0 vız:

Yorum Gönder